top of page

Završio 3. SPIRI!

Po treći put studenti psihologije iz cijele regije okupili su se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na Regionalnom susretu studenata psihologije - SPIRI. Moto ovogodišnjeg Spirija bio je „Skepticizam i kriticizam“ čime smo htjeli istaknuti kritičnost kao jedan od temelja psihologijskih istraživanja. Također, željeli smo potaknuti studente na istraživački rad u svim područjima psihologije. U tri dana susreta sudjelovalo je više od 100 aktivnih i pasivnih sudionika, izlagača, volontera. Bogat program uključivao je pozvana predavanja, radionice, pet studentskih sekcija, okrugli stol, tribinu te za kraj Spirija – odlazak na izlet u Opatiju. Glavna zvijezda Spirija bio je skeptični kaktus Skeptus s kojim su se svi htjeli fotografirati.

Susret je započeo u četvrtak, 4.5. pozvanim predavanjem profesorice s Odsjeka za psihologiju u Rijeci  prof. dr. sc. Mladenke Tkalčić koja je održala predavanje. U petak je o miskoncepcijama u psihologiji govorio dr.sc. Igor Bajšanski, također s Odsjeka za psihologiju u Rijeci. Kolege iz Adecca predstavili su temu osobnog brendinga te pokazali kako se možemo istaknuti u pisanju životopisa. Interdisciplinarnosti Susreta doprinijela je nutricionistica Katarina Šanko koja je održala predavanje o mitovima i zabludama kod poremećaja hranjenja. Posljednjeg dana Susreta psihologinja Tanja Bulbuk predstavila je Odjel ljudskih potencijala Infinuma, dok je Robert Petković govorio o psiholozima u digitalnom marketingu. Studenti iz Hrvatske i regije predstavili su svoja istraživanja u čak pet studentskih sekcijama. Imali smo prilike čuti o različitim temama iz područja kliničke, zdravstvene, socijalne, kognitivne psihologije, kao i radove na temu kriticizma i skepticizma u psihologiji. Po prvi puta na Spiriju je biran i najbolji studentski rad, a nagrađena je kolegica Ana-Marija Čango s Filozofskog fakulteta u Osijeku. Kako bi se i pasivni sudionici što aktivnije uključili u Susret organizirane su dvije radionice. Dr.sc. Marlena Plavšić s Filozofskog fakulteta u Puli održala je radionicu na temu ljudskih prava u psihologiji, dok su riječke studentice Damira Bauer i Vita Bogdanić vodile Mind the Mind radionicu o destigmatizaciji mentalnih poremećaja. Na okruglom stolu govorili smo o tome kako različiti psihoterapijski pravci pristupaju problemu, dok su nam se na tribini o multidisciplinarnosti pridružili pedagozi i psihijatri. Kolege s Hrvatskih studija predstavili su svoj časopis Psychoactive i tematski broj o emocionalnoj inteligenciji.

Zahvaljujemo se našim sponzorima Studenskom zboru Sveučilišta u Rijeci, Studentskom zboru Filozofskog fakulteta, Odsjeku za psihologiju, Hrvatskom psihološkom društvu i Hrvatskoj psihološkoj komori. Također, zahvaljujemo se svim sudionicima i volonterima koji su učinili ovaj SPIRI nezaboravnim. Vidimo se u Rijeci na Spiriju 2019!

Nove aktivnosti Sekcije za pozvana predavanja

Psiriusova Sekcija za pozvana predavanja organizirala je još jedno u nizu predavanja „Kad narastem, bit ću psiholog“ gdje psiholozi iz prakse predstavljaju svoj rad.

 

Tema predavanja bila je rad psihologa u Savjetovalištu za žrtve nasilja o čemu je govorila Lorena Zec. Lorena je diplomirala psihologiju u Rijeci 2012. godine, a trenutno je zaposlena u udruzi SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, u kojoj je volontirala još od fakulteta. Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava nudi žrtvama svih oblika nasilja besplatnu psihološku i pravnu pomoć i podršku.

 

Na predavanju je prezentiran rad sa žrtvama nasilja u psihološkom savjetovalištu te osnovni koncepti vezani uz nasilje i nasilje u obitelji. Također, govorilo se i o prednostima i nedostacima rada u udrugama, samozapošljavanja te financiranja programa preko projekata i natječaja.

Rijeka psihologije

U sklopu 10. Tjedna psihologije u Hrvatskoj od 20. do 26. veljače 2017. godine potekla je još jedna Rijeka psihologije. Program ovogodišnje Rijeke psihologije bio je najbogatiji do sada s preko 70 predavanja, radionica i tribina na različitim lokacijama u gradu Rijeci i okolici. Jedan od organizatora je i Psirius.

Već tradicionalno, Psirius organizira znanstveni kafić na kojem studenti izlažu svoje radove i istraživanja. Ove godine predstavljena su istraživanja iz područja kognitivne psihologije. Nakon znanstvenog kafića druženje je nastavljeno na studentskoj zabavi na temu „Mračna trijada“.

U sklopu Rijeke psihologije organizirana je humanitarna akcija, a prodajom promotivnih predmeta prikupljana su sredstva za opremanje kabineta za stručnu praksu učenika s teškoćama u razvoju Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Otvorene prijave za 3. SPIRI!

Dragi psiholozi, budući psiholozi, prijatelji psihologije!


Udruga studenata psihologije Psirius vas poziva na treći Regionalni susret studenata psihologije SPIRI koji će se održati od 4. do 6. svibnja 2017.
Do sad održana dva kongresa, 2013. i 2015. godine, pobudila su interes i okupila po oko 200 aktivnih i pasivnih sudionika, pozvanih predavača, organizatora i volontera. Susret je spojio studente psihologije, psihologe te studente i stručnjake iz srodnih struka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, ali i ostalih europskih zemalja, čime se ostvario cilj da se kroz studentska izlaganja, pozvana predavanja, radionice, tribine i okrugle stolove potakne razmjena znanja, iskustva i prijateljstva među studentima.
Predstojeći SPIRI 2017 je treći po redu te se saziva s još jednim dodatnim ciljem i misijom, a to je promicanje konstruktivne kritičnosti i znanstvenog skepticizma u psihologiji. Bilo da se radi o kritičnosti o samim postulatima psihologije ili kritičnosti iz perspektive psihologije prema drugim domenama znanosti i ljudskog djelovanja, imamo znanstvenu odgovornost promišljati, propitkivati, testirati hipoteze, težiti boljim i znanstvenijim metodama, pristupima, objašnjenjima i teorijama. Stoga nam je cilj okupiti studente psihologije i srodnih područja i potaknuti diskusiju o kritičnosti i skepticizmu kroz studentska izlaganja, pozvana predavanja, radionice, tribine i okrugle stolove. Predlažu se teme s područja kritičkog mišljenja kao istraživačkog interesa, ali i bilo kojeg područja psihologije sagledane s kritičkog stajališta bilo prema samim konstruktima, metodologiji ili drugome.


Prijave na SPIRI 2017 otvaraju se 6.2.2017., a traju do 1.4.2017. Zato pripremite svoja istraživanja i pregledne radove, prijavite se kao aktivni sudionici i predstavite nam što vas u psihologiji potiče na razmišljanje. Također, kao pasivni sudionici sudjelujte u zanimljivim predavanjima, tribinama i radionicama. Osim „školskog“ programa na SPIRI-ju vas očekuje pregršt druženja i zabave, team-buildinga, fine hrane i pića, gostoprimstvo grada Rijeke i Filozofskog fakulteta u Rijeci te nova poznanstva i prijateljstva.

Pozivamo vas na promociju prvog broja Časopisa Impuls koja će se održati 


18. siječnja 2017. u 19.30h,
u prostoriji 303.


Dođi i ti po svoj primjerak!


USP Psirius

Ovim putem želimo zahvaliti svim studentima koji su nam poslali svoje radove, profesorima-mentorima na korisnim savjetima, Odsjeku za psihologiju i Filozofskom fakultetu u Rijeci na podršci, te Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci na financijskoj pomoći.

Prije promocije posjetite još jedna Klinička druženja!

 

dr. sc. Inka Miškulin održati će predavanje Filozofija u psihoterapiji.

Vidimo se 18.01.2017. u 18h predavaonica 206!

Promocija Impulsa No.1

Klinička druženja

S novom akademskom godinom započela je i nova sezona Kliničkih druženja!

 

Klinička druženja obuhvaćaju gostujuća predavanja iz područja kliničke psihologije u organizaciji Kliničke sekcije Psiriusa. Namijenjena su studentima psihologije i svima koji su zainteresirani za temu predavanja.

Ovogodišnja Druženja otvorila je dr. sc. Ana Kandare Šoljaga sa temom „Kako uspjeti u privatnoj psihološkoj praksi?“ Studenti su saznali korisne informacije o radu u privatnoj praksi, kakve su vještine potrebne, koje su glavne prednosti i koji su izazovi privatne psihološke prakse.

Klinička druženja nastavljaju se zanimljivim predavanjima u studenom.

Objavi svoj rad u Časopisu Impuls!

Udruga studenata psihologije Psirius pokreće studentski časopis  Impuls!

Časopis je s jedne strane mjesto za učenje, gdje će studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci imati priliku svoje radove pripremati za tisak,

uvježbavati znanja iz metodologije, statistike, utvrditi pravila citiranja i još mnogo toga!

Istovremeno, časopis je način da svoja znanja stečena kroz studij promoviramo i šire, svima zainteresiranima za spoznaje iz područja psihologije,, ali i onima koji žele učiti kako pisati znanstvene radove ili znanstvenopopularne članke iz područja psihologije.

 

Stoga, pozivamo kolege, članove Udruge i one koji to nisu, da nam na adresu impuls.psirius@gmail.com do 30.10. pošalju svoje najbolje, najzanimljivije i vrlo dobro ili odlično ocijenjene seminare, istraživačke ili diplomske radove, studije slučaja (s potrebnim izmjenama koje čuvaju privatnost), kratke eseje, iskustava s vama zanimljivih radionica ili studentskih projekata ili možda znanstveno popularne članke o nekoj zanimljivoj temi iz područja psihologije.

 

Svoje radove prilagodite sljedećim kriterijima (dakle ne morate nam poslati seminar u njegovom punom izdanju):

- članke pišite prema načelima stuke: poštujte APA standarde citiranja i odaberite relevantnu i suvremenu literaturu

- ako je rad koji nam šaljete ocijenjeni seminar ili diplomski rad - ispravite pogreške i proberite vama najzanimljivije dijelove rada

- radovi moraju sadržavati:

SAŽETAK (do 300 riječi s opisomproblema cilja i metode te izdvojenim najvažnijim rezultatima i zaključcima; 

TEKST RADA koji mora biti maksimalne dužine od 8-12 kartica (1500 znakova);

POTPUNI POPIS LITERATURE

- fontovi teksta: TNR, 12, prored 1,5

- slobodno uključite grafove, fotografije i autorske skice i dijagrame s opisom istih.

EFPSA KONGRES

PRIJAVE su otvorene

do 15. 1. 2016.

A kako je bilo prošle

godine?

Članovi Psiriusa sudjelovali su na 29tom EFPSA kongresu - najpoznatijem i omiljenom događaju za studente psihologije u Europi! Kongres je održan u travnju, 2015. godine, na temu „Povratak korijenima psihologije i seksualnosti“. 

Europska federacija udruga studenata psihologije (eng. European Federation of Psychology Students Associations; EFPSA) svake godine organizira kongres za studente psihologije diljem Europe. Ovaj put je on održan u mjestu Srni, u Republici Češkoj. Kao i za svaki EFPSA kongres, i ovo mjesto je bilo smješteno u jednom prirodnom okruženju, daleko od velikih metropola, gdje smo se kroz 5 dana odmaknuli od svakodnevnih obaveza na faksu i užurbanog gradskog ritma te se potpuno prepustili onom što najviše volimo – druženju, ljudima i psihologiji.

Osim upoznavanja sa super zanimljivim aktualnim istraživanjima i primjerima iz prakse, studenti su mogli sudjelovati i u radionicama s praktičnim aktivnostima vezanim uz pojedine teme te se uključiti u mnogobrojne formalne i neformalne aktivnosti za vrijeme i nakon kongresa. Sve je to bilo popraćeno svakodnevnim druženjima s drugim studentima i kolegama, stvaranjem novih poznanstava, profesionalnih i akademskih suradnji te bliskih prijateljstava.

 

Ove godine su članovi USP Psirius ojačali i aktivno sudjelovanje u kongresu pa je tako naš kolega, Jakov Burić, sudjelovao u znanstvenom programu kongresa i predstavio svoje istraživanje na temu „Odnos socioseksualnosti ka konzumiranju psihoaktivnih tvari“, kolegica Silvija Šikić nastavila edukaciju u sklopu programa „Train the trainers“ , a neki od članova USP Psirius su započeli nove suradnje i planove uključivši se u „Mind the mind“  projekt EFPSA-e čiji je cilj destigmatizacija psihičkih oboljenja.

 

Članovi USP Psirius ovim putem se zahvaljuju Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci koji je prepoznao važnost dosadašnjeg sudjelovanja studenata psihologije u ovom događaju i podržao ih sudjelovanjem u troškovima kongresa. Veselimo se uključivanju još većeg broja naših kolega u EFPSA aktivnosti i pozivamo na sudjelovanje u slijedećem kongresu koji će se održati u svibnju, 2016. u Vimeiru (Portugal)!

Dobrodošli brucoši!

Počela je još jedna akademska godina i Odsjeku za psihologiju pridružile su se nove snage brucoša :) 

 

Udruga Psirius zaželjela im je dobrodošlicu prvog tjedna nastave na kolegiju Uvod u psihologiju, a s nekima ćemo se družiti i na Kampu za brucoše u Kraljevici prvog vikenda nastave! 

 

Nakon Svučilišne BRUCOŠIJADE i ove godine imat ćemo jednu zajedničku Feštu u Kvarneriću pa budite spremni!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVE ŠTO MORAŠ ZNATI O STUDENTSKOM ŽIVOTU U RIJECI:

provjeri na....

Kako nam je prošao SPIRI 2015.?

Jedan od naših najvećih i najtoplijih projekata, Regionalni susret studenata psihologije SPIRI sad je iza nas... Donosimo sažetak svih događanja na našoj stranici da se prisjetimo kako je bilo i zahvaljujemo svima koji su ga svojim prisustvom uveličali!

 

Susret SPIRI je na Filozofskom fakultetu u Rijeci okupio preko 160 studenata psihologije iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. 

Kroz tri studentske sekcije izlaganja i jednu poster sekciju predstavljeno je 15 znanstveno istraživačkih radova studenata psihologije. Sekcije su moderirali sami članovi Udruge Psirius odnosno studenti preddiplomskog studija psihologije kako bi se i njih kroz što odgovorniju ulogu uključilo u realizaciju projekta i pripremilo za neke buduće organizacije. Sekcije su bile posjećene od strane studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci, članova skupa i nekolicine studenata medicine i filozofije.

 

Prvo pozvano predavanje održao je prof. dr.sc. Zoran Sušanj s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, koji je predavanjem „Doživljaj (ne)pravde na poslu i na studiju: Ima li razlike?“ predstavio svoj rad u području organizacijske psihologije, te studentima iz cijele regije  prikazaoneka istraživanja provedena i na studentima Sveučilišta u Rijeci. Istog dana je prof. Kai Ruggeri sa Cambridge Sveučilišta studente zainteresirao svojim predavanjem „Psychology and policy: Europe without borders?“. Ovim predavanjem. Korištenjem primjera iz europske zakonodavne prakse, naglašena je važnost uključivanja struke u zakonodavne procese i planiranje ekonomije na državnoj razini. Dan je zaključilo pozvano predavanje prof. Vladimira Takšića „Emocionalnom inteligencijom oko svijeta“ kojim su studenti motivirani da i ubuduće sudjeluju u kongresnim okupljanjima. Još dva pozvana predavanja održana su idućeg dana: zdravstvena psihologinja koja radi u struci Silvija Mihaljević objasnila je pojavnost somatizacijskih poremećaja u djece, dok je prof. Mikloš Biro uvaženi profesor sa Sveučilišta u Novom Sadu u Gradskoj vijećnici objasnio probleme obrazovanaj za psihologijsku struku i njegove neusklađenosti s tržištem rada. Profesor je također govorio i o odgovornosti svake osobe zaposlene na mjestu psihologa za predstavljanje struke i njenih potencijala u radnom kontekstu te je naglasio važnost proaktivnosti i interdisciplinarnog suradničkog odnosa. Održana su dva predstavljanja projekata: javnozdravstveno edukacijskog studentskog projekta Sveučilišta u Rijeci ANTISTIGMA Stani uz mene i predstavljanje nove tehnologije psihologijskog testiranja inteligencije i ličnosti korištenjem CRM metode.

 

Vrlo dobar odazivi i velik interes postigle su radionice koje smo organizirali znajući da je velik dio sudionika SPIRI kongresa pasivan, odnosno da ne izlaže rad. Na radionicama smo otkrivali storytelling, koristili psihologiju za osmišljavanje društvenih i političkih mjera, upoznavali se s osnovama neuroanatomije kroz igru, bavili se destigmatizacijom psihijatrijskih dijagnoza, ,okušali se u improvizacijskom kazalištu i upoznali povezanost umjetnosti, kreativnosti i gestalt psihoterapijie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posljednjeg dana susreta organizirana su dva okrugla stola: na stolu Međunarodna iskustva studenata psihologije razgovarali smo o iskustvima Ersmus+ i Aiesec razmjene i mogućnostima koje nudi Europska federacija studentskih asocijacija psihologije –EFPSA. Na okruglom stolu Psihologija i multidisciplinarnost profesori Odsjeka za psihologiju Marko Toncić i Mladenka Tkalčić, te riječki psiholozi koji rade u organizacijskoj -  Linda Šverko, kliničkoj - Helena Visentin Sveško i školskoj praksi Ante Papić sa studentima su raspravljali o važnosti suradnje s drugim strukama ali i o mogućnostima jačanja psihologijske struke, te odgovornosti generacija budućih psihologa. Ovaj okrugli stol, upotpunio je sliku o temi koju smo otvorili prvim pozvanim predavanjem prof. Kaia Ruggieria o odgovornosti struke na drušvenoj i građanskoj razini, te predavanje prof. Biroa o neusklađenosti obrazovnog sustava i tržišnih potreba u polju psihologije.

 

Sudionicima su Organizatori uz pomoć studenata-volontera uspjeli osigurati smještaj, prijevoz autobusom, domjenak dobrodošlice, svečanu večeru u restoranu i pauze za kavu na kojima su se sudionici mogli okrijepiti između sekcija, kao i izlet u Opatiju nakon zatvaranja skupa. 

 

Želimo zahvaliti našim sponzorima Studentskom zboru sveučilišta u Rijeci, Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjeku za psihologiju, Hrvatskom psihološkom društvu i Hrvatskoj psihološkoj komori na potpori, bez koje ovaj događaj nebi bio moguć, ili nebi bio iste kvalitete. Nadamo se da će i buduće generacije članova Psiriusa nastaviti ovaj projekt i u njemu nastaviti uživati! 

 

 

bottom of page